Sayfanın başına ulaştınız.
<p>2021’DE NELER OKUDUK?</p>

2021’DE NELER OKUDUK?

Bu yazıyı 4 dakika 3 saniyede okuyabilirsiniz.

Doğayla ilşkimizi düşündüren, iklim konusuna farklı açılardan baktıran, gıdayla ilgili ilham veren, kısaca ruhumuzu doyuran kitaplar listemiz.

2021, hayatımıza, doğayla, gıdayla, evimizle ilişkimize daha dikkatli baktığımız bir yıldı. Gelin 2021’de ruhumuzu doyurmak, ilham almak, derin bilgi almak için neler okuduğumuza bir bakalım. Arılara, kuşlara, aldığımız nefese, kağıda, ağaçlara, gıdaya, yemeklerin tarihine, her gün yaptığımız şeylere ihtimam göstermenin, biraz durup düşünmenin, bastığımız toprağın, aldığımız nefesin, kokladığımız domatesin kıymetini bilmenin tam zamanı. Bunun için de okumaktan daha iyi bir yol olamaz…

Seçtiğimiz Gelecek: İnatçı İyimserin İklim Kriziyle Mücadele Rehberi – Christiana Figueres, Tom Rivett-Carnac 

Paris İklim Anlaşması’nın müzakerecilerinin yazdığı Seçtiğimiz Gelecek, her şeye rağmen iyimser olmaya davet eden, bize bugünden itibaren bireysel olarak yapabileceklerimizi madde madde anlatan bir kitap. İklim krizinin etkilerini geri döndürmezsek neler olacağını da nasıl geri döndürebileceğimizi de basitçe açıklarken, bu yolda yalnız olmadığımızı hissettiren bir rehber niteliğinde. Özellikle iklim konusunda umutsuz hissediyor ve ne yapabilirim diye düşünüyorsanız muhakkak edinmeli. 

Tehlikeli Tırmanış – Hakan Bulgurlu

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu’nun iklim krizine dikkat çekmek için Everest Dağı’na tırmandığını Ruhun Doysun takipçileri anımsayacaktır. Ruhun Doysun dergi-kitabında da kendisiyle bir söyleşimiz bulunuyordu. İşte o tırmanışın hikayesini bu kez Hakan Bulgurlu’nun kendisinden dinliyoruz. Hem bu yolculuğa çıkmaya nasıl karar verdiğini, orada yaşadığı unutulmaz anları, döndüğünde nasıl değiştiğini, samimi bir dille anlatıyor. Bu ilham verici yolculuk hakkında kitapta şöyle diyor: “Evet, bugün iklim krizi tehlikeli bir tırmanışta, ancak deneyimlerim bana gösterdi ki, en yüksek zirvenin bile üstesinden gelmek mümkün.”

Kuşların Felsefesi – Philippe J. Dubois, Elise Rousseau

Pandemide evde otururken kendi aramızda en çok konuştuğumuz şeylerden birisi de kuşların sesini ne kadar berrak bir şekilde duyduğumuzdu. ‘Kuşların Felsefesi’, kuşların günlük yaşamlarına bakarak, değişmez gerçeklerimizi gözden geçirmemizi sağlıyor. Aileye, başarıya, aşka ve hatta navigasyona, iletişime bakışınızı değiştirme gücüne sahip, içinizi yıkayan bir kitap.

Muz Ne Kadar Kötüdür? | Her Şeyin Karbon Ayak İzi – Mike Berners Lee

Ruhun Doysun’da sık sık değindiğimiz karbon ayak izi meselesini herkesin anlayabileceği sadelikte ve basitlikte anlatan bir kitap Muz Ne Kadar Kötüdür? Seyahatlerden internete, elmadan avokadoya, televizyon izlemekten kitap okumaya, her şeyin ekolojik ve karbon ayak izini anlatıyor Mike Berners Lee. Bizi de tabağımızdaki yemeğin nereden geldiğini ve bizden daha mı çok seyahat edip etmediğini düşünmeye davet ediyor.

Arıların Bildikleri – Thor Hanson

Ruhun Doysun’un ikinci sezonu Gıdaya Saygı’yı izleyenler hatırlayacaktır. Arılar, bir gram bal için doğadaki çiçekler, otları geziyor, kovanına dönüyor ve o bir gram bala saygı duymamız gerekiyor. İşte ‘Arıların Bildikleri’ bu konuda merakınız varsa mutlaka göz atmanız gereken kitaplardan biri. Yediğimiz meyveleri, tahılları, sebzeleri, mesela tatilde suyuna ekmek bandığımız domatesi arılara borçluyuz. Ve arıların yaşamı tehlikede. Biyolog Thor Hanson, elimizi tutup, arıların kovanlara sokup, arıların kıymetini bilmeye çağırıyor.

İçindekiler 2 – Cemre Torun ve Begüm Yaramancı

İçindekiler II, sadece bir tarif kitabı değil. Malzemenin önemini ve arkasındaki üreticinin peşinde koşmanın değerini de anlatıyor. Cemre Torun ve Begüm Yaramancı,  “İyi yemek yapmak için içindekileri tanımak, koklamak, denemek şart. İçindekiler II, malzeme ve İstanbul’un buluştuğu dolu dolu bir yemek kitabı. Amacımız, Anadolu’nun değerli ürünlerine farklı açılardan baktırmak; fotoğraflarıyla, yazılarıyla, görselliğiyle de ilham vermek. Yemek yapma keyfinizin bir parçası olmak” diyorlar.

Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri – Derleyen: Merin Sever

‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden ve ortak bir sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. İstanbul’un yemek kültürünü, tarihini iyi tanıyan kişilerle yapılan söyleşiler ve yazılar yoluyla, İstanbul’la bağımızı yeniden kuruyor.

Başka Bir Gezegen Yok | Atıksız Yaşamın İpuçları – Nil Ormanlı Balpınar

Nil Ormanlı Balpınar’ın yazdığı gençlik kitabı, sürdürülebilir yaşam konusunda eşsiz bir rehber. Okulda, evde, mutfakta ve temizlikte atabileceğimiz küçük adımlarla, karbon ayak izi, iklim krizi, plastik kullanımı gibi konularda yaratabileceğimiz farklardan söz ediyor.

Yaşanmaz Bir Dünya Isınma Sonrasında Hayat – David Wallace-Wells

Yaşanmaz Bir Dünya 2019’da Amerika’da yayımlandığından çok konuşulan bir kitap. İklim konusundaki makalelerde bol bol referans verilen kitap, deniz kuşlarının ağırlıklarının yüzde 10’u kadar plastikle gezdiğinden, her bir uçak yolculuğunun kutupları biraz daha erittiğinden, ne kadar çok kömür yaktığımızdan ve bir o kadar enerjiyi israf ettiğimizden tek tek söz ederek bizi kötümserliğe sürüklüyor. Biraz da sürüklemeli aslında. Çünkü ancak sarsılırsak değişebiliriz…

Son Buzul Erimeden – Prof. Dr. Levent Kurnaz 

Levent Kurnaz, Son Buzul Erimeden kitabında aklınıza iklimle ilgili gelen tüm soruları hepimizin anlayabileceği bir dille açıklıyor. “İklim nedir” sorusundan başlayarak, sera gazlarına buzulların erimesiyle dünyanın ısınması arasında nasıl bir ilişki olduğuna, bizim tercihlerimizin neleri değiştirebileceğine pek çok merak ettiğimiz şeyi müthiş bir yalınlıkla anlatıyor.

Nefes – James Nestor

Aldığımız nefesin vücudumuzun işleyişine nasıl etki ettiğini kendi deneyiminden yola çıkarak anlatan James Nestor’ın kitabı, son zamanlarda hepimizin ilgisini çekmeye başlayan nefes meselesini kavramak adına samimi ve sıcak bir anlatı. Homo Sapiens’den önceki insanların, kadim öğretilerin burundan nefes almayı ne kadar iyi bildiğini ve bizim ağızdan nefes almanın zararlarına dair neredeyse hiçbir şey bilmediğimizi bu kitapla keşfetmek mümkün.

Yabani Ot Toplayıcısı – Elif Türkölmez

Elif Türkölmez yeni kitabı Yabani Ot Toplayıcısı’nda bizi taze biberiyelerin, yeni toplanmış domateslerin, şevketi bostanların, terelerin, taze kekiklerin kokusuna çağırıyor. Yavaşçacık yaşamaya, doğayı dinlemeye, bastığımız toprak üzerine daha fazla düşünmeye davet ediyor.

02.01.2022

İlgili Yazılar

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/ruhu-doyuran-kitaplar/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/binlerce-kitap-arasindan/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/cocuklara-yaz-okumasi/