Sayfanın başına ulaştınız.
AKILLI BAVUL, SÜRDÜRÜLEBİLİR TATİL

AKILLI BAVUL, SÜRDÜRÜLEBİLİR TATİL

Bu yazıyı 2 dakika 17 saniyede okuyabilirsiniz.

Sürdürülebilir tatil için çevre dostu bir bavulda neler olmalı, neler olmamalı?

 

Ne güzeldir seyahat! Farklı kültürlerden beslenebileceğimiz yeni diyarlar keşfetmek “ruhu doyurduğu” gibi; gündelik hayata yansıtabileceğimiz bilgi ve birikimlerle donatır bizi. Maceraya atılmak tekdüzeliği bozar, değişik ülkelerin mutfaklarını denemek ağız tadını geliştirir. Kısaca vizyonu gelişir, ufku açılır insanın. Bizi koşulsuz bir şekilde doyuran ve besleyen dünyamızın hızla tükenmekte olan kaynaklarını korumak her daim sorumluluğumuz olduğuna göre, seyahat esnasında ve tatil boyunca israfı en aza indirmeye yönelik, “çevre dostu” bir bavul hazırlamak da boynumuzun borcu! Bu doğrultuda sürdürülebilir bir yaklaşım benimsiyor, pratik ürün ve yöntemlere göz kırpıyoruz. Nasılsa “ekolojik ayak izimizi” minimuma indirmek elimizde…

-Öncelikle eğer uçakla seyahat edecekseniz, bavulu gereğinden fazla eşya ile doldurmaktan kaçının. Bavul ne kadar ağır olursa, bindiğiniz uçak fazla ağırlığı taşımak için daha çok güç harcamak zorunda kalıyor ve atmosfere salınan karbon dioksit miktarı artıyor.

-Seyahat ederken yanımızda ne çok plastik banyo malzemesi taşıyoruz! ‘Seyahat boyu’ ürünler artık her yerde satılıyor ancak şişeler tekrar kullanıma uygun değilse sonuç: Doğaya hükmeden plastik miktarında belirgin bir artış! Tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmalıyız. Seyahatlerde tekrar tekrar kullanmak üzere boş şişeler edinip kullandığınız ürünlerle doldurabilirsiniz.

Kalıp sabun, kalıp şampuan, kalıp deodorant, hatta kalıp serum… Güzellik ve bakımda “yeşil” alternatifler ve ambalaj açsından duyarlı markalar artık oldukça yaygın. Kalıp şeklinde bakım ürünü satan mağazalarda ürünleri muhafaza etmek için metal kutular da bulabilirsiniz. Kutuya yapışmalarını engellemek için her kullanımdan sonra kurumalarını bekleyin. Plastik ambalaj varsa çıkarın ve geri dönüşüm için biriktirin. Kalıp sabunları bavula yerleştirerek kıyafetlerin güzel ve taze kokmalarını da sağlayabilirsiniz.

-Islak mendil yerine gerektiğinde ıslatıp kullanabileceğiniz küçük bir seyahat havlusu taşıyın. Çevre dostu malzemelerle üretilmiş, mikro fiber içermeyen bambu veya keten kumaşı en iyisi. Islak mendil alışkanlığından vazgeçemiyorsanız mutlaka geri dönüşümlü ve atıldığında gübre haline gelebilen bambu cinsinden olanları tercih edin. Bu arada okula giderken annelerimizin özenle ütüleyip ceplerimize koyduğu nostaljik kumaş mendiller geri döndü. Çok yönlü kullanıma sahip oldukları gibi, yıkanabiliyorlar da.  

-Geri dönüşümlü bambu bir diş fırçası edinin, ahşap taraklar kullanmaya alışın. Hem şık hem de çevreci bir seyahat tarzınız olsun!

-Ayakkabılarınızı kumaş toz çantalarına (çantaların koruma kılıfları) koyun. Eski yastık kılıfları da işinizi görür. Seyahatte biriken kirlilerinizi taşımak için de plastik poşet yerine yastık kılıfı veya bez çanta kullanın. İşiniz bittiğinde ters çevirip makinede yıkayabilirsiniz.

-Bavula mutlaka bir file çanta koyun. Marketten, pazardan veya eczaneden ihtiyaçlarınız olduğunda poşet yerine kullanırsınız. Hem hiç yer tutmuyor.

-Mümkünse seyahatlerde yanınızda karbon filtreli, cam veya metal bir su şişesi bulundurun. Böylece pet şişe satın almanıza gerek kalmaz.

-Çevre dostu bir güneş kremi edinin. Spf koruma faktörü içeren çoğu üründe maalesef mercan resiflerine zarar veren kimyasallar mevcut.

 

-Plastik pipetlerle çoktan vedalaşmıştık. Kâğıt veya karton pipetleri kolyelerin bavulda birbirine karışmasını önlemek için kullanabilirsiniz. Pipeti tam ortadan keserek küçültün. Kolyeyi pipetin içinden geçirip ucunu kapatın. İşte bu kadar! Yanınıza bir adet yıkanabilir metal pipet de alın, gittiğiniz restoranlarda plastik pipet kullanmanıza gerek kalmasın.

 

 

Carina Göknar

Güzellik editörü, freelance yazar.

Editörlük kariyerine 2008 yılında, Madame Figaro’da başlayan Carina Göknar, yazıları ve çevirileriyle InStyle, Vogue, Marie Claire ve L’Officiel gibi çeşitli moda dergilerine katkıda bulundu. Condé Nast Traveller’ın güzellik editörlüğünü yaptı ve bugün halen GQ Türkiye’nin wellness editörlüğünü sürdürüyor.

 

29.08.2020

İlgili yazılar: 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/ucaklaseyahat/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/iyilestiren-turizm/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/gocmenin-en-yakin-arkadasi/