ARTAN YEMEĞİ DÖNÜŞTÜRMEK
Bu yazıyı 2 dakika 53 saniyede okuyabilirsiniz.
Kalan pişmiş yemekleri yepyeni lezzetlere dönüştürmek için fikirler
Atsan atamazsın, saklasan saklayamazsın. Kalan az miktarda yemek genelde ya ayak üstü atıştırılır ya da ancak yeni yemeklerin yancısı olur. Halbuki bir iki gün öncesinden artan bir kap yemeği yepyeni bir lezzete dönüştürmek mümkün. Geleneksel mutfaklarda bazı yemekler aslında bu mantıkla ortaya çıkmış. Her bir lokmayı değerlendirmek, azı çoğaltmak niyetiyle… İspanya’nın meşhur paella’sı örneğin. Eskilerde kalan pilavla yapılırmış, hatta bazı tarihçilere göre kelime kökeni Arapçada “artan” anlamına gelen baqiyya’dan geliyor. İngilizlerin patatesli shepherd’s pie yemeğinin de bir gün öncesinden kalan et yemeğini değerlendirmek üzere ortaya çıktığı söylenir. Bayat ekmeği güzelleştiren vişneli ekmek, ekmek kadayıfı, muhammara gibi yemekleri de düşünürsek, artan yemeği hafife almamalı…
Ruhun Doysun’da sürekli yazdığımız bir konu, gıdayı doğru saklamak. Kalan yemekleri değerlendirmekten bahsederken öncelikle gereksiz çabuk bozulmalarını önlemek için yapılabileceklere bakalım. Pişmiş yemekleri oda sıcaklığında fazla bekletmeden, hava almayacak şekilde, kapağı kapalı olarak buzdolabına kaldırmak gerek. Dondurmak da elbette mümkün. Doku ve lezzet kaybı olabilir ama doğru saklandığında pişmiş yemekler 3-6 ay buzlukta dayanır. Isıtmadan önce buzdolabında yavaş yavaş çözdürmek ve sonrasında 3-4 gün içinde yemek gerekir. Ayrıca dondurulmuş bir yemek çözüldükten sonra bir daha dondurulmamalı ve ısıtılan bir artan yemeği bir daha ısıtmamalı.
Hangi gıdanın ne kadar süre dayandığını da bilmek önemli. Pişmiş sebze yemekleri buzdolabında 3-5 gün dayanır. Su içeriği yüksek sebze yemekleri daha çabuk bozulabilir. Pişmiş makarna 3-4 gün, pilav ise içinde oluşabilecek bacillus cereus sporlarından dolayı daha riskli ve ilk 3 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Pişmiş et ve tavuk kıyma 2 gün buzdolabında saklanabilir; parça et ve tavuk ise 3 hatta 4 güne kadar dayanır. Salmonella bakterisi yüzünden yumurta da dikkat edilmesi gereken gıdalardan biri. Ancak katı yumurta 1 haftaya kadar dayanabilir. Balık ve deniz mahsulleri ise en fazla 3 gün içinde tüketilmelidir. Pişmemiş hayvansal ürün içeren her yemek 1 gün içinde tüketilmelidir. Kalan yemeğin bozulup bozulmadığını her gıdada olduğu gibi tatmadan, koku, doku ve görüntüsünden anlamak da mümkün.
Gelelim kalan yemeklerle neler yapabileceğimize, nasıl dönüştürüp güzelleştirebileceğimize…
Kalan et ve tavuk yemekleri:
Artan pişmiş sebze yemeklerine de yeni hayat kazandırmak mümkün.
Pek kalmaz ama hamur işleri hem tuzlu hem tatlı olarak yeniden düşünülebilir.
01.01.2022
İlgili Yazılar
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/yeni-yil-tarifleri/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/buyuksofralardankalanlar/