Bu yazıyı 3 dakika 18 saniyede okuyabilirsiniz.
Karnabahar, oldukça faydalı ve doğru kullanıldığında inanılmaz lezzetli bir sebze. Şekilden şekle girebilen bu değerli malzeme ile yapılabilecek çok şey var.
Çiçek gibi, yumuk yumuk bir sebze karnabahar. İsmi Farsçada “ilkbahar lahanası” deyiminden gelse de kış sebzesi olarak bilinir. Belki de içindeki “bahar” kelimesi, beyaz çiçekleriyle karanlık kış günlerinde içimizi açtığındandır…
Karnabahar, bamya, brokoli ve lahana başta olmak üzere birçok başka sebze gibi yıllarca yanlış anlaşılmış. Son derece estetik bir sebze ama yemeğinin kokusundan ya da fazla haşlanmış karnabaharın dokusundan olumsuz etkilenmemiş kimse var mıdır? Sadece bizde de değil, dünyanın birçok ülkesinde bu böyle. Neyse ki son yıllarda içindeki cevher ortaya çıktı, kıymeti her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.
Karnabahar, turpgiller familyası içinde yer alıyor. Brokoli, Brüksel lahanası, kale, alabaş gibi sebzelerin ailesi. Bazılarına göre Kıbrıs, bazılarına göre Süriye ana vatanı. Her neyse, bu toprakların sebzesi, bu mahallenin çocuğu. Bugün ise tüm dünyada üretiliyor. En büyük üreticisi Çin’de stir-fry’lara girer. İkinci büyük üretici Hindistan’da patatesli yemeği ve curry’leri popülerdir. Üçüncü sıradaki ABD’de ise bizdeki salatalık gibi atıştırmalık olarak da sevilir. Çiğ olarak ya da hafif haşlanarak yenir.
Karnabahar, doğru pişirildiğinde ve kullanıldığında birçok başka malzemeye yakışır, yemeğe doku ve lezzet katar. Pek çok pişirme tekniğine uygun ve farklı kılıklara girmeye müsait bir sebze. Genellikle beyaz olsa da, bugünlerde mor, yeşil, hatta turuncusuna da rastlayabiliyoruz.
Karnabahar, pişirme tekniklerine uygunluğu dışında nötr bir lezzete sahip olması sayesinde yan yana geldiği başka malzemelere yakışıyor. Son yıllarda özellikle restoranlarda ızgara karnabahar ete alternatif gibi; bütün pişmiş fırın karnabahar gösterişli bir ana yemek olarak; ufak doğranmış çiğ karnabahar ise salata şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Ayrıca glutensiz hamurlarda da tercih ediliyor; pizza ve makarna hamurunda, keklerin harcında kullanılıyor. Ufacık doğranmış olarak pilav niyetine sunuluyor. Birçok ülkede karnabahar, tüm sebzeler içinde en çok yükselişte olan ürün. Karnabahar bazlı paket ürünler de giderek artıyor.
Karnabaharın son yıllarda parlamasının arkasındaki bir sebep de sağlıklı olması. Bol miktarda vitamin ve mineral içeriyor; özellikle B6, C ve K vitaminleri ve potasyum zengini. Ancak dikkat etmek gerek; piştiğinde neredeyse tüm B vitaminini kaybediyor. Bağışıklık sistemini koruyor; başta mide, prostat ve meme olmak üzere kanseri önlüyor; doyurucu, yüksek lifli ve düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar tarafından tercih ediliyor.
Karnabaharın nemlenmesini ve çabuk bozulmasını önlemek için kağıt havluya sarıp bol, sıkı kapanmamış bir kese kağıdında saklamak en doğrusu. Bütün karnabahar buzdolabında 4-7 gün taze kalırken, önceden doğranmış karnabaharın ömrü 4 gün.
Gelelim bu lezzetli, kullanışlı ve sağlıklı sebzeyle yapılabileceklere…
17.12.2021
İlgili Yazılar
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/brokoliyle-tanisma-zamani/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/vitamin-ve-renk-bombasi-turuncgiller/