DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN BELGESEL İZLEMEK
Bu yazıyı 3 dakika 22 saniyede okuyabilirsiniz.
Evde dünyayı ve karşı karşıya olduğu tehlikeleri keşfetmek mi istiyorsunuz? İyi bir belgesel tüm beklentilerinizi karşılayabilir. Hatta daha iyi bir dünya için sizi harekete geçirebilir.
Sürdürülebilirlik belgeselleri, doğanın harikalarını keşfetmemizi, ünlü bilim insanlarına eşlik etmemizi ve tarihe tanıklık etmemizi sağlar. Aynı zamanda bu belgeseller iklim krizi, tüketim çılgınlığı ve gıda sistemleri gibi konularda bir bakış açısı kazandıran ve nelerin değişmesi gerektiği konusunda düşünmeye teşvik eden önemli sohbet başlatıcılarıdır.
Bugün evimizden hiç çıkmadan doğal yaşam, çevresel konular ve tüketim ile ilgili harika bir belgesel seçkisine çevrimiçi platformlar aracılığıyla ulaşabiliyoruz. Sürdürülebilirlikle ilgili en çarpıcı belgesellerden bazıları için aşağıdaki listeye göz atın. Farklı bir bakış açısı kazandıracağına emin olduğumuz belgeseller, harekete geçmeniz için size ilham verebilir.
“Planet Earth” (Yeryüzü) isimli belgesel serisine imza atan ekip bu defa ilerleyen teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığı, tam anlamıyla nefes kesici görüntülere sahip Our Planet belgesel serisi ile Netflix üzerinden izleyicileriyle buluşuyor. Bu seri, çoğumuzun kolayca erişemeyeceği çeşitli ekosistemleri göstermenin ötesinde, bu ekosistemlerin ne kadar kırılgan olduğunu ve insanlığın ekosistemleri korumak için daha fazlasını yapması gerektiğini vurguluyor. Seriyi bitirdikten sonra belgeselin yapım aşamalarını izlediğinizden emin olun. Hayranlık uyandıran görüntülerin arkasında çok çarpıcı, yıllarca süren bir takım çalışması var.
Brave Blue World, su krizini konu alan etkileyici bir sürdürülebilirlik belgeseli. Belgesel, suyun nasıl yönetildiğini yeniden düşündürüyor ve yeni teknolojilerin benimsenmesiyle krizin kontrol altına alınabileceğine dair iyimser bir tablo çiziyor. Belgeselde su kıtlığı ve sanitasyon sorunlarıyla mücadele eden dünya çapında bilim insanları ile röportajlara yer veriliyor. Bu belgesel, su krizinin önemi ile yüzleşmekten çekinmeyen ve umudunu kaybetmek istemeyenler için harika.
Efsanevi doğa bilimci David Attenborough, bu gezegendeki 90 yılı aşkın yaşamı boyunca deneyimlediği olağanüstü canlılarla karşılaşma anları ve aynı zamanda yaşam alanlarının hızla yok edilmesine tanık olma hikayesini David Attenborough: A Life On Our Planet belgeselinde anlatıyor. Yediden yetmişe herkesi derinden etkileyecek belgesel, yakın zamanda dramatik değişiklikler yapmazsak, bir sonraki büyük yok oluşa doğru gideceğimiz konusunda ciddi bir uyarı.
Film yapımcısı ve fotoğrafçı Craig Foster, Güney Afrika’daki evinin yakınında yüzen genç bir ahtapotla tanışıyor ve onu her gün ziyaret etmeye başlıyor Bir merak ve heves olarak çıkan proje kısa sürede boyut değiştiriyor. My Octopus Friend Craig Foster ve ahtapot arasındaki eşsiz, ezber bozan, heyecan verici bağı çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Bu belgesel insanı kelimelerin ötesinde duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.
Mercan resifleri, yalnızca doğru koşullar altında binlerce yıl yaşayabilir. Ödüllü iklim değişikliği belgeseli Chasing Coral belgeselinde, bir grup bilim insanı, fotoğrafçı ve dalgıç, mercan resiflerini benzeri görülmemiş bir hızla ölmesine sebep olan mercan beyazlaması gerçeğini belgeliyor. Mercan resiflerinin hem deniz ekosistemi hem de insanlar için ne kadar hayati olduğu konusunda izleyicileri bilinçlendiriyor.
Mavi balinaları incelemek için yapılan keşif, beklendiği gibi gitmez. Masmavi okyanusun ortasında akıl almaz miktarda plastikle karşılaşan Avusturalyalı gazeteci ve serbest dalgıç plastik sorununun boyutunu anlamak için seyahat etmeye başlar. Diğer sürdürülebilirlik belgeselleri sizi atıksız bir hayata yeterince motive etmediyse, A Plastic Ocean izlemeniz gereken belgesel.
Tarıma bakış açımızın ve değiştirebileceğimiz şeylerin iklim krizini ve karbon ayak izimizi ne kadar değiştirebileceğine dair, müthiş bir belgesel daha: Kiss The Ground. İşlevsel orman ve rejeneratif tarımla ilgili bu belgesel, endüstriyel tarıma bakış açınızı sonsuza kadar değiştirme gücüne sahip.
Her zamankinden çok daha fazla evde kalmamız gereken bugünlerde İstanbul’u bambaşka bir gözle gezmek isteyenler için Kedi belgeseli harika bir seçenek. Ceyda Torun’un belgeselinde karakterler, İstanbul’un eşsiz kedileri ve onların hayatlarını kolaylaştıran güzel İstanbullular. Kalbinizi ısıtacak, belki tanıdık gelecek zaman zaman da şaşırtacak bambaşka bir belgesel.
Anadolu’nun Kayıp Şarkıları, tüm yapım aşamalarıyla özgün bir proje. Bir yaka mikrofonu ve 3 kamera ile 4 sene boyunca Anadolu’yu dolaşan Nezih Ünen bu belgeselde son derece yalın bir görüntü dili oluşturuyor. Anadolu’nun Kayıp Şarkıları ile Anadolu’yu geziyor, farklı insan hikayelerine tanıklık ediyor hem de bunu yöresel müzikler eşliğinde yapıyorsunuz.
Mert Gökalp, bir deniz biyoloğu, yazar ve sualtı fotoğrafçısı. Lüfer ve Mert Gökalp’in diğer bir belgeseli, Orfoz: Resifin Efesi denizin değerini anlamak ve insanın denizlere nasıl davrandığına dair etkileyici bir belgeseller serisi.
Zehirsiz Sofralar Projesi, Buğday Derneği ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı tarafından yürütülen pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’deki pestisit kullanımını azaltmak için yürütülen ortak bir proje. Zehirsiz Sofralar belgeseli de bu projenin bir çıktısı. Pestisit nedir? Zehirsiz üretim mümkün mü? Organik üretim nedir? Bu sorular ilginizi çekiyorsa Zehirsiz Sofralar izlemeniz gereken bir belgesel.
21.12.2020
İlgili Yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/ekolojik-kaygi/