Sayfanın başına ulaştınız.
DOĞAL İKSİRLER

DOĞAL İKSİRLER

Bu yazıyı 3 dakika 27 saniyede okuyabilirsiniz.

EVDE BULUNAN MALZEMELERLE DOĞAL İKSİRLER YARATMAK

 

“Üşüme, hasta olursun.” Kışın sürekli duyduğumuz bir uyarı değil mi? Halbuki bizi hasta eden üşümek değil; mikroplar, virüsler. Araştırmalar, kış aylarında insanların yüzde 90’ının soğuk algınlığına, gribe yakalandığını söylüyor. Her sene daha da akıllanan bu virüslerle baş etmek hiç kolay değil.

Kışın daha çok hastalanmamızın en büyük sebebi daha çok içeride zaman geçirmemiz. Hem hasta biriyle aynı havayı soluyoruz, hem de içerideki hava genelde kuru olduğundan mikroplar daha kolay bulaşabiliyor. Dolayısıyla kışın hastalıklardan korunmak için yapabileceklerimizin başında daha fazla dışarıya, doğaya, temiz havaya çıkmak geliyor. Mümkünse orman ve özellikle de deniz havası almak iyi fikir. Ve elbette bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için beslenmemize, uykumuza, stres seviyemize dikkat etmeliyiz. Bunların yanı sıra, C ve D vitamini bol olan sebze ve meyveler ve fermante yiyecekler yemek her zaman akıllıca ama kış aylarında daha da önem taşıyor.

Ancak diyelim ki hasta olduk. Genelde durum başka, daha ciddi bir hastalık değilse ateş de geçer, burun akıntısı da. Ve geriye bazen haftalarca süren, geceleri bizi de evdeki diğer kişileri de uyutmayan, iyileştiğimizi sanıp gittiğimiz toplantı/ konser/ sinema sırasında sinsice saldıran o öksürük kalır!

Elbette uzun süren boğaz ağrısı ve öksürüklerde bir doktora başvurmak en doğrusu ama aynı zamanda kolayca bulunan, elimizin altındaki malzemelerle doğal iksirler yaratıp belirtileri hafifletebiliriz.

Kekik

Kekik, yüzyıllardan beri öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları için tavsiye ediliyor. Bugün bir çok bitki bazlı pastil ve öksürük şurubunda kekik özütü var. Bir kaç tatlı kaşığı taze kekiği sıcak suda 10 dakika bekletip, çay gibi içebilirsiniz. Taze nane ile karıştırırsanız daha da etkili oluyor.

Bal

Bal, (elbette gerçek bal), mucize bir besin. Kestane, meşe, çam gibi koyu renkli balların daha iyileştirici oldukları biliniyor. Yatmadan önce bir kaşık bal uyku kaçıran öksürükler için birebir. Bal ile yapılabilecek başka iksirlere gelince;

Limon-Bal: 2 yemek kaşığı taze limon suyu ile 1 yemek kaşığı balı karıştırıp, ocakta ısıtın. Saat başı bir tatlı kaşığı için.

Sirke-bal: 2 tatlı kaşığı elma sirkesiyle 2 tatlı kaşığı balı karıştırın. Ufak ufak yudumlayın.

Siyah turp-bal: Siyah turp, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için mucize bir malzeme. Turbun tepesini kapak gibi kesin. Alt kısmını da biraz kesin. İçini sebze oyacağıyla oyun (tabii ki salataya kullanın) ve turbu bir bardağın içine yerleştirin. İçini 1 tatlı kaşığı balla doldurun. Tepesini kapak gibi kapatın. 1 gece dışarıda bekletin. Turp bekledikçe suyunu bardağa akıtacak. Bardakta biriken sudan günde 2-3 kaşık için.

Zencefil

Zencefilin iyileştirici özellikleri öksürüğü rahatlatmanızı sağlar. Taze zencefili rendeleyin ve sıcak suyla karıştırıp on dakika bekletin. Süzüp çay gibi için. Farklı bir yöntem de, bir parça zencefilin üzerine tuz döküp çiğnemek.

Tuz

Anneannelerimiz haklıymış; tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrıları için gerçekten iyi bir çözüm. Hatta araştırmalar tuzla gargara yapmanın soğuk algınlığı olmadığı durumlarda da işe yaradığını, hastalığı önlediğini yazıyor. 1 tatlı kaşığı tuzla ılık suyu karıştırın. Saat başı gargarayı tekrarlayın.

Tuzla uygulanabilecek bir başka iksir de portakalla yapılıyor. Portakalı 20 dakika tuzlu suda bekletin. Sonra tepesini soyup çıkartın ama geri kalanını soymayın. Portakalın üzerine yarım tatlı kaşığı tuz ekin. Bıçakla portakalda delikler açın. Portakalın “kapağını” geri yerleştirin. Bir tencerede 15 dakika kadar buharda pişirin. Hafif soğumasını bekledikten sonra portakalı ve içinde biriken tuzlu portakal suyunu için.

Keten Tohumu

Keten tohumunun C, E ve K vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum deposu olduğunu, ayrıca Omega 3 yağları açısından zenginliğini biliyoruz. Peki bu süper besinin aynı zamanda öksürüğe iyi geldiğini biliyor muydunuz? 2-3 yemek kaşığı keten tohumunu 200 ml suda, keten tohumu suyu koyultana, jöle kıvamına getirene kadar bir kaç dakika kaynatın. Keten tohumlarını süzün ve 2 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Öksürüğü rahatlatması için ihtiyaç duydukça birer kaşık alın.

Karabiber

Karabiber yağı, spor sonrası ağrıyan kaslardan, burun akıntısına kadar bir çok rahatsızlığa iyi geliyor. Öksürük gidermek için ise karabiber çayı yapabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş karabiberi 2 yemek kaşığı bal ile karıştırın. Kaynar su ekleyip 15 dakika demleyin. Süzdükten sonra yavaş yavaş yudumlayın.

Sarımsak

Hasta olunca ilk yapılan tavuk suyuna çorbadır. Çorba, sadece içimizi ısıtmakla kalmaz, iltihap sökücü olduğundan da tercih edilir. Tavuk suyuna çorbayı sarımsakla tatlandırdığınızda ise sarımsağın mikrop öldürücü özelliğini de işin içine katmış oluyorsunuz. Bazı kültürlerde sarımsak çayının da iyileştirici olduğuna inanılıyor.

Zerdeçal

Son yıllarda her derde deva ilan edilen zerdeçal, aslında binlerce yıldır kendini kanıtlamış bir malzeme. Zerdeçalın en dikkat çeken özelliği iltihap azaltıcı ve antioksidan etkisi olması. Zerdeçal çayı yapabilir ya da kaynamış suyla karıştırıp buğu solüsyonu yapabilirsiniz.

 

Cemre Torun

İşletme ve klinik psikoloji geçmişi olan Cemre Torun, yaklaşık 10 senedir hem Türkiye’de hem yurtdışında farklı yayınların yemek editörlüğü yapıyor ve yemek yazılarını yazıyor. The World’s 50 Best Restaurants’ın bölge başkanı. İçindekiler adlı yemek kitabının yazarı. Uluslararası yemek konferansı YEDİ’nin kurucularından. Ruhun Doysun’un proje danışmanı ve editörü.

 

22.11.2017

 

İlgili yazılar: 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/bahar-alerjisini-dogal-yontemlerle-alt-ediyoruz/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/dogali-secmek-varken/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/super-besinler/