Sayfanın başına ulaştınız.
<p>DOĞAL MALZEMELERLE SAÇLARI BOYAMAK</p>

DOĞAL MALZEMELERLE SAÇLARI BOYAMAK

Bu yazıyı 3 dakika 6 saniyede okuyabilirsiniz.

Saçlarımızı boyarken doğal çözümlere başvurabilir miyiz? Hangi doğal malzemeyi nasıl kullanmalı?

Antik Yunan’dan günümüze süregelen ‘köklü’ bir bakım alışkanlığıdır, saçları boyamak. Grileri örtmek için Lawsonia inermis adlı bitkinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen ‘kına’ kullanılırdı o zamanlar. Antik Roma’da kırmızı meyveler, sirke ve ezilmiş ceviz kabuklarıyla da renklendirilir oldu saçlar. Bugüne gelecek olursak, profesyonel kuaförlerde ve evlerimizde daha çok kimyasal saç boyaları kullanırken, sağlığımızı da büyük ölçüde tehlikeye atar olduk.

İşin aslı, doğal olduğunu varsaydığımız “organik” boyalar bile kimyasal aktifler, yani sentetik maddeler içeriyor. Saç boyalarının formülünde rengin saç teline nüfus etmesini sağlayan ve oksidasyon süreciyle birlikte saçın rengini değiştiren renklendiriciler ve boyalar mevcut. Bunlar arasında amonyak, rezorsinol, paraben, ftalat, PPD ve glüten özellikle sakınılması gerekenler arasında. Sağlık tehdidinin yanı sıra, ciddi boyutta saç hasarı da cabası… Mesela saç diplerine nüfus eden amonyak saç kütikülüne zarar vererek yıprattığı için saçlarımız kuru ve kırılgan bir yapıya bürünüyor.

Öyleyse ne yapmalı?

– Organik veya doğal ürünlerde kimyasal içerik daha azdır, dolayısıyla her halükarda daha doğal olanı tercih edin. Boyanın içerik listesini dikkatlice inceleyin- ne kadar az içerik, o kadar az kimyasal demektir.

-Sağduyulu bir tüketici olun ve ‘ekolojik’ ambalajlı, çevre dostu ürünler tercih edin.

-Doğaya dönün ve nimetlerinden faydalanın. Doğal saç renginizi vurgulamak, grileri örtmek veya yeni bir saç rengi denemek için hali hazırda evde bulunan malzemelerden faydalanabilirsiniz.

Kına:

En etkili ve uzun soluklu doğal saç renklendiricilerinden sayılan kınanın (4-6 haftaya kadar)  kültürümüzdeki yeri yadsınamaz.

Yöntem: ½ ölçü kabı toz kınayı ¼ ölçü kabı su ile “ezilmiş patates” kıvamı elde edene dek karıştırın. Fazla yoğun olursa az su ekleyin. Üzerini streç folyo ile örtün ve 12 saat bekletin.

Saçlarınızı yıkadıktan sonra (bakım kremi kullanmayın!) cildinizin lekelenmesini önlemek için saç bandı takın ve saç diplerinin kenarlarına hindistancevizi yağı veya vazelin sürün.

Macunu, tarayarak eşit bölümlere ayırdığınız saçlarınıza uygulayın. Saçlarınızı folyo ile kaplayın ve 2-6 saat kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp durulayın.

Limon suyu:

Saçların rengini açmak için limon suyu gibisi yok! Ayrıca elde edeceğiniz sonuç da kalıcı olacak çünkü uygulanan bölgedeki pigment yok oluyor. Limon asidik olduğu için saçları yorabilir, hasarı engellemek adına işlem sonrası bakım maskesi uygulayın. Fikir almak için Saç bakımında bitkisel yağların gücü adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yöntem: Limon suyunu bir şişeye doldurun ve saçlara spreyleyin. Eşit dağılım için saçlarınızı tarayarak ayırın. Daha iyi sonuç alabilmek için güneşte oturun.

En az 1 saat kadar bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Papatya:

Özellikle açık saç rengine sahip olanlar için papatya canlandırıcı görevini üstleniyor.

Yöntem: ½ ölçü kabı papatya bitkisini yarım saat kadar kaynar suda demleyin. Ardından bitkileri içinden alıp suyu süzün.

Saçlarınızı şampuanla yıkadıktan sonra, demli papatya çayını saçlara dökün. Bol miktarda demlerseniz işlemi tekrarlama imkânınız olur.

15 dakika bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Kahve:

Kahverengi-siyah saç rengine sahip olanlar saçlarına canlılık katmak veya rengi derinleştirmek için koyu kavrulmuş kahveden faydalanabilir. Kahve gri-beyaz saçları gizlemek için de uygundur.

Yöntem: ½ ölçü kabı kahve ile 2 yemek kaşığı öğütülmüş kahveyi 1 ölçü kabı saç bakım kremi ile karıştırın.

Karışımı nemli saça uygulayın ve en az 1 saat bekletin. Ardından saçlarınızı yıkayın ve gerekirse işlemi tekrarlayın.

Adaçayı:

Kahverengi-siyah saç tonlarını koyulaştırmak veya beyazları kapamak için adaçayını deneyin.

Yöntem: ½ – 1 ölçü kabı kuru adaçayını çeyrek miktarda kaynar suya atın, kaynadıktan sonra yarım saat kadar demleyin. Ne kadar uzun demlerseniz o kadar koyu bir ton elde edersiniz.

Su soğuyana kadar bekleyin. Saçlarınızı yıkayın, havlu ile nemini aldıktan sonra demli adaçayını saçlarınıza dökün.

15 dakika bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Havuç ve turp suyu:

Kızıl-turuncu saçlar için havuç suyunu, serin alt tonlara sahip derin kırmızılar için turp suyunu öneriyoruz.

Yöntem:  Havuç veya turp suyunu Hindistan cevizi yağı gibi bir “taşıyıcı” yağ ile karıştırın.

Karışımı dilediğiniz şekilde sürerek yayın ve saçlarınızı streç film ile kaplayın.

1 saat kadar bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın ve durulayın.

Carina Göknar

Güzellik editörü, freelance yazar.

Editörlük kariyerine 2008 yılında, Madame Figaro’da başlayan Carina Göknar, yazıları ve çevirileriyle InStyle, Vogue, Marie Claire ve L’Officiel gibi çeşitli moda dergilerine katkıda bulundu. Condé Nast Traveller’ın güzellik editörlüğünü yaptı ve bugün halen GQ Türkiye’nin wellness editörlüğünü sürdürüyor.

21.05.2021

İlgili Yazılar:

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/saclar-icin-beslenmek/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/sac-bakiminda-bitkisel-yaglarin-gucu/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/gunesle-ateskes-zamani/