Sayfanın başına ulaştınız.
EVDEKİ MALZEMELERLE DOĞAL BAKIM

EVDEKİ MALZEMELERLE DOĞAL BAKIM

Evden dışarı pek adım atamadığımız bugünlerde hayatımızı dört duvar arasına sığdırdık desek yeridir. Çocukların dersleri, sanal toplantılar ve ev işleri derken, bakıma zaman ayırmayı ihmal edebiliyoruz. Zira yüz temizlemek külfet, saç taramak ise eziyet gibi geliyor. Oysa böyle zamanlarda iyi hissetmek, doğrudan ruh halimize ve günü nasıl geçirdiğimize etki ediyor.

 

Evdeki ürünleri gözden geçirip, bakım rutinimizi sadeleştirmenin tam zamanı. Hali hazırda bulunan doğal malzemelerle de pekâlâ etkili bakım kürleri hazırlayabiliriz. Organik veya doğal olmayan çoğu ürün, yüzeysel çözümler vaat ediyor. Oysa besleyici ve doğal güzellik hem bize, hem de çevremize iyi geliyor.

İşe başucumuzda bir bakım köşesi oluşturarak başlayabiliriz. Burada tırnak dipleri için kendi üretimimiz olan bir krem (vazelini badem yağıyla karıştırın) ve güzel bir uyku için yastığa damlatabileceğimiz lavanta yağı bulunsun mutlaka. Sonra kilere, mutfak dolaplarına şöyle bir göz atalım. Bakalım, elimizde neler var. Kullanılmış çay poşetlerini saklayalım, meyve soyarken kabukları muhafaza edelim. Hepsinin çok işe yaradığını göreceksiniz.

Nokta Atışı

Amacımız el altındaki malzemeleri değerlendirmek. Hatta mümkünse tek malzemeyle bakım yapabilmek!

-Yumurtalı ‘lifting’. Ciltte toparlayıcı etki yaratan yumurta akını bir fırça yardımıyla yüzünüze sürün ve birkaç dakika bekletin. Mimik yapmakta zorlandığınızı hissettiğiniz zaman yüzünüzü ılık suyla yıkayabilirsiniz. Gerginleşmiş cildinize merhaba deyin!  

-Bal ile selülit karşıtı vücut bakımı. İki tatlı kaşığı balı problemli bölgelere sürün ve parmaklarınızla ileri-geri çekerek cilt yüzeyinde sürükleyin. 5-10 dakikalık masaj bölgedeki dolaşımı artırır, cilde oksijen ve besin akışı sağlar.

-Süt deyip geçmeyin. Tek başına süt, cilt için muazzam bir peeling ürünüdür. Ölü hücrelerin dökülmesini sağlar, yenilenmiş taze cilt sağlıkla ışıldar. Sütü pamuk yardımıyla yüzünüze sürün, masaj yaparak cilde yedirin.

Kahvaltıda yulaf var!

İnce öğütülmüş yulaf, yüz maskelerinde kullanabilecek etkili bir malzemedir. Antioksidan zengini ve E vitamini yüklü olduğu için, cildi korur ve cilt bariyerini güçlendirir. Sebum üretimini azaltarak ciltteki fazla yağı emer. Öte yandan, cildin ihtiyaç duyduğu nemi de sağlar. Özellikle yağlı ciltler için öneririz.

Yulaflı maske:

2 yemek kaşığı öğütülmüş yulaf ezmesi

1 yemek kaşığı esmer şeker

1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

Yulafı öğütün, içine esmer şekeri ve yoğurdu ilave edin. Yüz maskesi veya peeling olarak kullanın.

Elma sirkesiyle arınma

Elma sirkesi cildi ölü hücrelerinden arındırarak canlılık verir, sebum üretimini kontrol altında tutar. Pamukla yüzünüze sürebilir, balla karıştırıp içebilirsiniz. Saçlar için de çok faydalıdır. Saçtaki doğal ph dengesini koruyan Asetik asit içerir. Kepeği önler, saçlara parlaklık katar.

Elma sirkeli arındırıcı saç bakımı

1 ölçü su

2 yemek kaşığı sirke

Sirkeyi suya yavaşça ilave edin. Elde ettiğiniz karışımı şampuan sonrası saçlarınıza uygulayın ve durulayın.

Çay saati

Evdeki baharatları, meyve kabuklarını ve bitkisel çay poşetlerini boşaltarak elde ettiğiniz yaprakları karıştırarak eşsiz bir buhar banyosu hazırlayabilirsiniz. Peki, hangi çay neye iyi geliyor?

-Papatya çayı: Antienflamatuar etkilidir. Cildi rahatlatır ve besler. Ciltteki hassasiyeti ve sivilce sebebiyle oluşan kızarıklıkları giderir. Arındırma özelliğinden faydalanmak için buhar banyosuna limon kabuğu ekleyin.

-Yeşil çay: Antioksidan yüklüdür. Cildi serbest radikallerden ve zaman içinde oluşan hasardan korur.  Eğer evde varsa buhar banyosuna yeşil çayın yanı sıra, kolajen üretimini destekleyen gül yaprakları da ilave edebilirsiniz.     

-Nane çayı: Kan akışını hızlandırır. Yağ üretimini kontrolde tutarak akne oluşumunu önler. Ferahlatıcı etkisiyle kaşıntıları azaltır ve cildi rahatlatır. Buhar banyosuna yağ dengeleyici taze veya kuru kekik ve yatıştırıcı etkiye sahip lavanta yağını da ekleyebilirsiniz.

-Zencefil çayı: Dolaşımı hızlandırır. Yorgun ve solgun ciltlere iyi gelir. Cilde canlılık veren tarçın ve karanfil de zencefil çayı yapraklarıyla buhar banyosuna ilave edilebilir. Portakal kabuğu da canlandırıcı etki sağlar.  

İlk önce ellerinizi güzelce yıkayın. Yüzünüzü de tercihen çift temizleme yöntemiyle buhara hazır hale getirin (yağ bazlı ve su bazlı temizleyici). Karışımı bir kâseye koyun. Kaynar su ilave edin ve birkaç dakika bekletin. Başınızın üzerine bir havlu koyarak buhara doğru eğilin, derin nefesler alıp verin. Bu işlemi zararlı kimyasallar içermeyen, doğal bir nemlendiriciyle takip etmek çok önemli zira gözeneklerin açılmasıyla cilt daha emici hale geliyor.    

Vücut ‘peeling’i

Cildimiz 28 günde bir kendini yeniliyor. Yaş aldıkça bu süreç yavaşlıyor ve daha donuk, lekeli bir cilt dokusu oluşuyor. Ölü hücreler, ürün kalıntıları ve kir, cilt yüzeyinde bir tabaka oluşturuyor. Böylece siyah noktalara ve sivilcelere gün doğuyor. Taze ve yeni cildi ortaya çıkarmak için sıklıkla vücut peeling’i yapmalıyız. Vücuda peeling yaparken kalp yönünde ve dairesel hareketler kullanmak kan dolaşımını artırırken, lenfatik sistemi harekete geçirir ve vücudu toksinlerden arındırır.

Birçok selülit ve gözaltı kreminin içeriği olan kahve, cildi canlandırıyor ve gerginleştiriyor. Türk kahvesinin telvesini peeling amacıyla kullanabiliriz. Filtre kahve de içildikten sonra geriye kullanabileceğiniz cinsten bir tortu bırakır.

Vücut peeling’i için:

½ ölçü kabı esmer şeker

½ölçü kabı ince öğütülmüş filtre kahve (veya tortusu) veya Türk kahvesinin telvesi olabilir

Bir yemek kaşığı tarçın veya toz zencefil

½ölçü kabı Hindistan cevizi yağı veya tercih ettiğiniz, evde olan bir başka yağ çeşidi (zeytinyağı).

Kuru malzemeleri büyük bir kapta karıştırın. Yağın bir kısmını yavaşça karışıma ilave edin. Biraz karıştırdıktan sonra geri kalanını ilave edin. Karışımın ıslak kum gibi, rahat sürülebilir kıvamda olması gerekir.

Güneşin tenimize dokunduğu umut dolu yaz günlerinde, özgürce plaja gidebilmek ve hakiki ıslak kuma dokunabilmek dileğiyle…

 

 

15.04.2020

 

İlgili yazılar: 

 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/guzellik-dogadan/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/dogali-secmek-varken/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/guzelligin-recetesi/