Bu yazıyı 2 dakika 16 saniyede okuyabilirsiniz.
Yıllardır doğanın ve ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan projeler yürüten Arçelik’in aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun, sektörün ilk geri dönüşüm tesislerini kurduğunu biliyor muydunuz?
Eskişehir ve Bolu’da bulunan geri dönüşüm tesislerinde, eski elektronik eşyalar yeniden değerlendiriliyor. Geri dönüşüm tesislerinin önemini ve etkilerini Arçelik AŞ Kıdemli Çevre Uzmanı Zeynep Özbek’ sorduk.
– Geri dönüşüm tesisi nasıl işliyor?
Arçelik A.Ş., “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonu çerçevesinde, Eskişehir ve Bolu’da kurduğu atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE) geri dönüşüm tesisleriyle Türkiye’de kendi sektöründe bir ilki gerçekleştirmiş; hem üretici olup hem de AEEE geri dönüşüm tesisi kuran ilk ve tek şirket olmuştur. Eskişehir’de geri dönüşüm tesisimizde buzdolapları geri dönüştürülmektedir. Bu tesisimiz, eski buzdolaplarında bulunan, ozon tabakasına zarar veren ve sera etkisine katkı potansiyeli 15’in üzerinde olan CFC’li (kloroflorokarbon) gazları kapalı sistemle toplayabilen Türkiye’deki ilk geri dönüşüm tesisidir. Bolu’daki tesisimizde ise büyük beyaz eşyalar ile küçük ev aletlerinin geri dönüşümü gerçekleştirilmektedir. Tesislerimizdeki geri dönüşüm faaliyetlerimiz sonucunda elde ettiğimiz demir, bakır, alüminyum ve plastiklerin ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırılması sağlanmaktadır.
– Geri dönüşüm tesislerinin amaçları neler?
Geri dönüşüm kampanyalarının reklamlarında AEEE Yönetmeliği hakkında bilgilendirme yaparak tüketicilerin farkındalığını artırıyoruz. Geri dönüşüm tesislerimizde, piyasadan topladığımız enerji ve su verimsiz ürünleri geri dönüştürüyoruz. Bu sayede ülkemizde şebekesinden elektrik tüketilmesini engelliyor, sera gazı emisyonlarını azaltıyor ve su tasarrufuna da katkı sağlıyoruz. Geri dönüşüm ile doğal kaynakların tüketimi de önlenmektedir.
– Kuruldukları günden itibaren elde edilen kazançlar nelerdir?
Eski teknoloji ürünlerin şebekeden çektiği yüksek elektrik tüketiminin önlenmesiyle, tesislerin 2014 yılında devreye alınmasından itibaren ekonomisine 178,2 GWh; yani 22 milyon hanenin günlük elektrik tüketimi kadar tasarruf sağlanmıştır. Geri dönüşümden gelen bu enerji kazancı, 2,5 MW gücünde 29 adet rüzgâr türbininin yıllık enerji üretimine eşdeğerdir.
Bugüne kadar geri dönüştürülen atık ürünlerle, yaklaşık 88.000 ton karbondioksit salımı da azaltılmıştır. Ayrıca eski teknolojiye sahip ürünleri çevre dostu yeni ürünlerle değiştirerek 3 milyon ton su tasarrufu da sağlanmıştır. Bu miktar, yaklaşık 3,6 milyon hanenin günlük su tüketimine eşdeğerdir.
– Tüketicilerin enerji tasarrufu ve beyaz eşya geri dönüşümü konusunda ne gibi konulara dikkat etmelerini önerirsiniz?
Eski cihazlar daha çok enerji harcayarak, daha az verim sağlamaktadır. Daha verimli ürünlerin kullanılması ile elde edilen tasarruf miktarı da artmaktadır. Beyaz eşya satın alırken, enerji sınıfı A++ ve A+++ olan cihazları tercih edilmelidir. Ürünlerin kullanım ömrü dolduğunda, doğaya geri kazandırılması ve birer kaynak olarak değerlendirilmesi için çevre izin ve lisanslı firmalara gönderilmelidir. AEEE’lerin kayıt dışı sistemde, uygunsuz şartlarda parçalanmasının önüne geçilerek çevre mevzuatına uygun ve modern tesislerde, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden AEEE’lerin geri dönüşümü sağlanacaktır.
– Gelecekte planlarınız, hedefleriniz neler?
Tüketicilerin çevre konularındaki farkındalık seviyesinin artırılması sayesinde toplanan ve geri dönüştürülen AEEE miktarının artması ve ürünlerimizde gıda ile temas etmeyen, görünür olmayan ve fiziksel fonksiyonu bozulmayan parçalarda geri dönüştürülmüş malzeme miktarının yükseltilmesi için çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla ürünlerimizin çevresel etkilerini azaltarak daha çevreci, yenilikçi ve fark yaratan ürünlerimizle sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayacağız.
16.12.2018
İlgili yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/markalardunyayidegistirebilmeli/