GIDAYA SAYGI DUYMANIN YOLLARI
Bu yazıyı 5 dakika 33 saniyede okuyabilirsiniz.
Grundig Ruhun Doysun’la gıdaya hak ettiği değeri vermenin yollarını aramaya başından beri devam ediyoruz.
Bazen harekete geçmek için, gerçeklerle yüzleşmek gerekiyor. Zaman zaman rakamların, verilerin büyüklüğü karşısında birey olarak ne yapsak fark etmeyecekmiş gibi hissediyor olabiliriz. Ancak biliyoruz ki, aldığımız her kararla sadece kendimizi değil tüm ekosistemi etkiliyoruz. İnsanın, doğayı şekillendirdiği bir dönemi yaşıyoruz. Her birimizin atabileceği o kadar çok adım var ki…
BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre,
Dünyada 820 milyondan fazla insan açlık çekiyor.
Her yıl 1.300.000.000 ton gıda israf ediliyor.
Her yıl açlık çeken insanları dört misli doyurmaya yetecek kadar gıda çöpe gidiyor.
Üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü satış noktasına dahi ulaşamadan kaybediliyor.
Siz bu cümleyi okurken bile, 200.000 kg gıda israf edildi.
Gıda israfı, dünyanın kaynaklarını da tüketiyor…
Kaybolan gıda, 1,5 milyar ton karbondioksit eşdeğeri sera gazına yol açıyor.
Yıllık olarak, tahıl ve bakliyatta yaşanan kayıplar nedeniyle 75 milyar metreküp; sebze ve meyvelerde yaşanan kayıp yüzünden 74 milyar metreküp su israf ediliyor.
Tüketilmeden atılan et ve hayvansal ürünlerin üretilmesi için her yıl 715 milyon hektar arazi kullanılıyor.
Küresel gıda sistemindeki toplam enerji tüketiminin yüzde 38’i kaybolan ya da israf edilen gıdanın üretilmesi için harcanıyor.
Gıda kayıplarının parasal değeri 400 milyar dolardan fazla.
Grundig Ruhun Doysun’la amacımız başından beri bir insanın değişmesinin bile, dünyayı değiştirebileceğine dair ilham vermek. Markaların duyarlılığının, çözümün bir parçası olmak için öneminin farkındayız. Grundig olarak, gıdaların ömrünü uzatan teknolojiler geliştiriyoruz. Daha fazla gıdayı çöpe atmamak için attığımız her adım önemli. Gıdaya saygı duyan teknolojileri incelemek için tıklayın: grundig.com.tr
Su, toprak, gıda üretiminin arkasındaki onca emek… Yediğimizin hikayesinin, nereden geldiğinin farkında mıyız? İyi üretici, iyi ürünü arıyor muyuz? Ruhun Doysun’da ilk sezonumuz Bir Yaşam Biçimi’nden beri, Anadolu’nun dört bir yanında üreticilerle buluşuyoruz. İyi üreticiye sahip çıkmak, toprağa, suya da sahip çıkmak demek çünkü. O binbir emekle üretilmiş gıdaya saygı duyarak, gıdayı israf etmemek için iyi saklıyor muyuz? Değerini biliyor muyuz? Gıdaya saygı duyarak, gıdayı israf etmemek için iyi saklıyor muyuz?
Bazen hepimiz “Bireysel olarak yaptıklarımız ne fark eder ki?” diyoruz ama, bir araya gelince, etkimiz çok daha büyük. O ekmek kırıntısına, o arkasında güneş, emek olan domatese, gıdaya topraktan, tohumdan, sofraya gelene kadar her aşamada saygı duyuyoruz. O halde israf etmemek için elimizden gelen her şeyi yapabilmeliyiz.
Daha bilinçli tükettiğimiz, geri dönüştürdüğümüz, gıdaya bir şans daha verdiğimiz bir hayatın peşinde, Ruhun Doysun Hareketi ile bir adım atmaya sizi de davet ediyoruz.
Peki ne yapabiliriz?
Doğru muhafaza etmek
Gıdayı doğru saklamak, israfı önlemek için çok önemli. Grundig olarak Ruhun Doysun’la gıda israfı hakkında farkındalık yaratmakla kalmıyor, bunun için teknolojiler de geliştiriyoruz. Buzdolaplarında, gıdanın ömrünü uzatan teknolojiler kullanıyoruz. Her biri, gıdayı ziyan etmemek için…
– Öncelikle buzdolabınızı tanıyın. Bugünlerde farklı buzdolaplarının farklı özellikleri, bölümleri olabiliyor. Hangi çekmecede hangi malzemeleri tutmalı, buzdolabının en soğuk yeri neresi bilmekte fayda var.
– Buzdolabı çekmecesi genelde nem kontrollü olduğundan sebze, meyve ve otları saklamak için kullanılır. Buzdolabınızdaki meyve sebze çekmecesini tanıyın. Nem ayarı yapabiliyor musunuz? Üzerinde hava alması için delikler var mı? Hiçbiri olmasa bile, bu çekmecenin en büyük faydası, içindekileri nemli tutabilmesi. Ayarı varsa ve tamamen kapatılabiliyorsa, yüksek nem demektir. Burada kolay nem kaybeden yeşillikleri, taze otları saklayabilirsiniz. Alıp eve getirdiğinizde yıkayabilir, bir mutfak havlusuna sarıp çekmeceye kaldırabilirsiniz.
Bir kilo peynir için, 3200 litre su gerek.
Sadece bir kilo peynir bile, dünyanın kaynaklarını kullanıyor. Doğru saklamayı öğrenmeliyiz.
Taze otlar
Baharatlar
Yiyeceklerin Ömrünü Uzatmak için neler yapabiliriz?
15.10.2020
İlgili Yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/markalardunyayidegistirebilmeli/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/ekmekle-aramiz/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/ruhun-doysun-ureticiler/