Bu yazıyı 2 dakika 42 saniyede okuyabilirsiniz.
Önceden hazırlayabileceğiniz, yemek yapmayı kolaylaştıran pratik mutfak sırları.
İşten eve gelip bir iki sihirli dokunuşla şahane bir akşam yemeği hazırlayabilenler var ya; hepsinin aslında gizli yardımcıları var. Buzdolabında, kilerde görevlerini bekleyen soslar, baharatlar, önceden hazırlanmış malzemeler… Mutfakta bulundurup ya da vaktiniz oldukça hazırlayıp saklayabileceğiniz, yemeklerde fark yaratan malzemeler listemiz hazır.
Sarımsağın en tatlı hali
Fırında iyice yumuşayana kadar pişip karamelize olmuş fırın sarımsak listenin ilk sırasında. Sarımsağın en lezzetli, en sakin, en yumuşak hali bu belki de. Üstelik yapması da çok kolay. Bir baş sarımsağın tepesinden biraz kesin ve fırına girebilen kapaklı, ufak bir tencereye yerleştirin. Alüminyum folyoya da sarabilirsiniz ama atıksız bir mutfak için fırın kabı ya da bir tencereyi tercih edin. Üzerine zeytinyağı gezdirin, dilerseniz bir dal kekik ekleyin. Üzeri kapalı olarak 200 derece fırında 45 dakika-1 saat arası pişirin. Yumuşayan sarımsağın dişlerindeki etli kısımları kabuklarından sıkarak çıkarın. Hemen kullanmak istemezseniz buzdolabında 2 hafta saklayabilirsiniz.
Kuruyemişe farklı bakış
Kuruyemişi sadece atıştırmalık olarak düşünmeyin. Kavrulmuş badem, fındık, ceviz, fıstık, hepsi aslında ufak bir dokunuşla yemeklere zenginlik ve doku katabilir. Daha yoğun ve aromatik bir sonuç için ocakta ya da fırında kavurun. Kavrulmuş yemişleri salataya, çorbaya ekleyebilir, öğütüp kurabiyelere katabilirsiniz. Hızlıca krokan yapmayı da deneyin. Badem, fındık ya da fıstık krokan, basit bir dondurmayı, tatlıyı başka bir boyuta taşır. Tuzlu yemeklere de nefis bir tatlılık ve doku katar. Yapması çok basit. Tavada önce yemişleri kavurun. Üzerine bir tatlı kaşığı bal ve az zeytinyağı ekleyin. Bal köpürene kadar pişirip ocaktan alın. Pişirme kağıdının üzerine yayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra elinizle dilediğiniz boyutta kırın. Krokanı pişirirken kişniş, sumak, farklı baharatlar, tohumlar da ekleyebilirsiniz.
Elbette turşu!
Müthiş bir lezzet ve derinlik demek turşu. Üstelik son derece sağlıklı. Hızlı turşu yapmak en kolayı; biraz sirke, biraz tuzla bir kaç saat içinde turşunuz hazır. Sabah işe gitmeden hazırlayıp aynı akşam bile yiyebilirsiniz. Doğal fermante turşu ise biraz daha sabır ve zaman istiyor. Harika bir hafta sonu projesi gibi düşünebilirsiniz. Mevsiminde saklamak istediğiniz sebze ya da meyveleri tuzlu suda bekletin. Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra buzdolabına kaldırıp aylarca saklayabilirsiniz. Sadece yemeklerin yanında değil, salata içinde, çorba üzerinde, sandviçlerde de değerlendirin.
Yemeğin yarısı buzlukta hazır
Birçok pratik aşçı zamanı oldukça malzemelerini hazırlayıp buzluğa atar. Böylelikle acelesi olduğunda kullanacağı malzemelerin çoğu elinin altında olur. Doğranmış sarımsak, soğan, biber dondurmak için oldukça uygun yiyecekler. Aynı şekilde sebze/et/tavuk suyunu da önceden hazırlayabilir, altı ay buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluk demişken, pişirdiğiniz bir çok yemeğin kalanını değerlendirmek için dondurmayı deneyebilirsiniz. Özellikle tencere yemekleri dondurmak için ideal; buzlukta 3-4 ay saklanabilirler.
Salata sosu
Salata sosu aceleyle yemek yaparken en sona kalanlardan biri olur hep. Halbuki iyi bir salatayı tatsız bir salatadan ayıran şey sosu. İyi soslanmamış bir salata o güzelim yeşilliklere yazık edebilir. Çok fazla sos olursa salatanız söner ve sulanır; az sos ise kuru ve tatsız bir salataya sebep olur. Bazen basit bir zeytinyağı-limon ya da sirke işi görür ama farklı denemeler de yapabilirsiniz. Salata sosunu önceden hazırlayıp bir kavanozun içinde buzdolabında bekletebilirsiniz. Hele sirke bazlı soslar iki haftaya kadar dayanır.
Baharat karışımı
Ev yapımı baharat karışımı şahane bir kurtarıcı. Çorbalara, yemeklere, salatalara, marinadlara ekleyebilirsiniz. Kullanmadan hemen önce öğütülmüş olan baharat karışımları daha aromatik oluyor ama önceden hazırlayıp saklamak da mümkün. Kolay baharat karışımı hazırlamak için bir baharat öğütücüsü ya da havan edinin. Önce aromalarını salabilsinler diye tohumları kavurun. Baharat karışımlarını uzun ömürlü kılmak için güneş görmeyen, serin bir ortamda, hava almayacak şekilde saklamayı unutmayın.
17.09.2019
İlgili yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/dogal-mutfak/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/taze-otlari-nasil-saklariz/