Reçel yapmak, fırında pişirmek, pestile çevirmek, blender’dan geçirmek… Fazla yumuşadı, suyunu saldı diye nefis yaz meyvelerini çöpe atmak yerine yapabileceğimiz çok şey var.
Çilek, ahududu, böğürtlen, dut… Yazın renkli, tatlı, narin meyveleri. Alırken bir tanesinin bile ziyan olacağını düşünemeyiz. Ancak bu meyveler şaşırtıcı bir şekilde en çok çöpe giden meyveler arasında. Bazen yeni aldığımızda bile en alttakilerin ezilip yumuşadıklarını, sulandıklarını görüyoruz. Bazen de bu narin meyvelerin hızına yetişemiyor, buzdolabında saklasak da sulanmalarına, çürümelerine sebep olabiliyoruz. Bu meyvelerin birkaç günlük ömürleri var. Özellikle de gerçek ve ilaçsızlarsa.
Öncelikle yaz meyvelerini aldıktan sonra doğru saklamanın yollarına bakalım.
- Nem, bu meyvelerin en büyük düşmanı. Küflenmeyi, çürümeyi hızlandıran nemi engellemek için onları olabildiğince iyi kurutmalı ve yemeden hemen önce yıkamalı.
- Aralarda küflü meyveler varsa kenara ayırmak önemli. Gözle görülmeyen küf sporlarını öldürmek için ise 8 bardak suya 1 bardak sirke karıştırın ve meyveleri bu banyoda 20 dakika kadar bekletin.
- Bu meyveleri bazen kutularda hazır paketlenmiş bir şekilde bulabilirsiniz. En alttakiler ezilmiş, sulanmış olabilir. En doğrusu, aldığınız şekliyle değil, daha büyük bir kaba fazla üst üste gelmeyecek şekilde saklamak.
- Ahududu ve böğürtleni yıkamak için kısa süre soğuk suda bekletebilirsiniz. Çileği ise yavaşça sudan geçirmek yeterli. Yıkarken çileklerin saplarını çıkarmayın, içlerine su almalarına izin vermeyin.
- Saklarken buzdolabınızın en soğuk kısmına değil, göz hizasına yerleştirin. Böylelikle bir kaç günlük ömrü olan bu meyvelerin bozulmalarına izin vermeden çabucak tüketebilirsiniz.
- Saklamak için kullandığınız cam kavanozun içine kağıt havlu yerleştirin ve ekstra nem birikmesini önlemek için kapağını biraz açık bırakın.
- Saklamanın bir yolu da dondurmak. Sağlıklı dondurmak için fırın tepsisine dizin ve buzluğa kaldırın. Donduktan sonra cam kaplara alıp saklayabilirsiniz. Bu şekilde, kış geldiğinde bile keklere katmak ve smoothie yapmak için elinizin altında olurlar. Bu arada blender’dan geçirip buz kalıplarına da doldurabilirsiniz
Diyelim ki her türlü doğru saklama yöntemini uyguladık ama yine de bazıları sulandı ve yemek için fazla olgunlar. O zaman da yapabilecek çok şey var.
- Reçel yapın. Olgun meyvelerle yapılabilecek en kolay şey reçel.
- Blender’dan geçirip smoothie yapın. Özellikle donmuş meyveler bu iş için ideal.
- İyice ezdikten sonra fırın tepsisine yayın ve güneşte ya da fırında pestil yapın.
- Sorbe ya da dondurma yapın. Gözünüzde büyüyorsa daha kolay olan granita da deneyebilirsiniz.
- Blender’dan geçirdikten sonra iyice süzüp sos yapın. İçine az limon suyu da ekleyebilirsiniz.
- Fırına atın. Azıcık bal ve istediğiniz baharatlarla karıştırıp fırında pişirin. Azıcık ezdikten sonra dondurma ya da örneğin lor peyniri üzerinde servis edebilirsiniz.
- Kek yaparken harcın içine karıştırın; pie ya da crumble yapın.
- Bunlardan hiçbiri olmuyorsa da komposta katın.
12.06.2019
İlgili yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/yazi-dondurmak/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/yazi-saklamanin-yollari/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/ziyani-onlemek-icin-hemen/