Sayfanın başına ulaştınız.
SAĞLIKLI ATIŞTIR

SAĞLIKLI ATIŞTIR

Bu yazıyı 1 dakika 48 saniyede okuyabilirsiniz.

Özellikle her sebzeyi sevmeyen küçük (ve büyüklere) ilham verecek fikirler…

Alabaş fırında

Bazen orijinal adı “kohlrabi” olarak  da satılan alabaş, lahana ve şalgam arası bir sebze. Kabukları açık yeşil ya da patlıcan moru olabiliyor ama iki türün de içi beyaza yakın. Dokusuna gelince, sulu ve kütür kütür. Çiğ yemek, incecik doğrayıp salatalara eklemek için birebir. Ancak pişince hafif biberimsi lezzeti daha da ortaya çıkıyor. Keyifli bir atıştırma için patates kızartması şeklinde doğrayın. Zeytinyağı, bir çorba kaşığı nişasta, ufak doğradığınız sarımsak, toz biber ve tuzla harmanlayın. Fırında 40 dakika pişirin. Kızarmış patatese sağlıklı bir alternatif. Nişasta sayesinde sanki fırında değil yağda kızarmış gibi oluyor.

Karalahana cips

Lahana, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi sebzelerin de içinde olduğu lahanagillerden olan karalahana, kışın peydahlanır. Koyu yeşil yapraklı olup, üst üste demet halinde satılır. Bazen de İngilizce kale” denilen kıvırcık, tırtıklı, mora çalan yapraklısına rastlamak mümkün. Karalahananın yaprakları pişince ıspanak gibi kendini bırakmıyor, diri kalıyor. Biraz soslayıp çiğ salatasını yemek de çok keyifli. Fırında incecik karalahana cips için, ufak boy yaprakları zeytinyağı ve tuzla harmanlayın. Yan yana fırın tepsisine dizip üzerlerine dilerseniz rendelenmiş kaşar peynir ya da isli biber serpiştirin. Fırında 5-7 dakika arası pişirin.

Baharatlı nohut

Her kilerde olan, bildiğimiz nohutu fırında pişirmek aklınıza geldi mi? Fırında pişen nohut, hem atıştırmalık hem de salata üzerinde kruton yerine kullanılabilir. Hafif diri kalacak şekilde haşladığınız nohutları iyice kuruttuktan sonra zeytinyağı ve bol baharatla (acı biber ve kimyon çok yakışıyor) karıştırıp fırına verin. 40 dakika sonra ortaya çıtır çıtır ve baharatlı bir atıştırmalık çıkacak.

İncecik yerelması

Yamru yumru oluşu, incecik, mora çalan kahverengi kabuğunun altından beliren beyazlığı, çken kütür kütür, doğru pişirilirse ağızda eriyen ama dağılmayan dokusu ile kendine has bir sebze yerelması. Çocukken genelde dudak bükülen, büyüdükçe kıymeti bilinen sebzeler arasında. Lezzetine gelince, hafif tatlı; yer altında yetişen bir kök olduğundan topraksı ve nemli. Yer elmasının yemeğini ya da zeytinyağlısını yapıyor olabilirsiniz. Lezzetli bir atıştırmalık için ise yer elmalarını incecik doğrayıp az zeytinyağında kızarana kadar bir kaç dakika pişirebilirsiniz.

Pancar mücver 

Pancar kışın yenmeli. Hatta A, B ve C vitaminleri bol olduğundan soğukta hastalıklardan korunmak için bol bol tüketmeli. Diri kalacak şekilde haşladığınız bir kaç pancar ve patatesi rendeleyin. 1 tatlı kaşığı mısır nişastası, tuz ve biberle karıştırıp tavada az zeytinyağında kızartın. İçerisine yumurta katarsanız minik mücverler de yapabilirsiniz.

Cemre Torun 
İşletme ve klinik psikoloji geçmişi olan Cemre Torun, yaklaşık 10 senedir hem Türkiye’de hem yurtdışında farklı yayınların yemek editörlüğü yapıyor ve yemek yazılarını yazıyor. The Worlds 50 Best Restaurants’ın bölge başkanı. İçindekiler adlı yemek kitabının yazarı. Uluslararası yemek konferansı YEDİ’nin kurucularından. Ruhun Doysun’un proje danışmanı ve editörü.

 

18.02.2018 

İlgili yazılar: 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/bamyadan-kim-korkar/  

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/nohutu-nasil-bilirsiniz/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/mutfakta-cesaret/