Sayfanın başına ulaştınız.
TAZE OTLARI NASIL SAKLARIZ?

TAZE OTLARI NASIL SAKLARIZ?

Bu yazıyı 1 dakika 26 saniyede okuyabilirsiniz.

Maydanoz, kişniş, dereotu, nane, tarhun, fesleğen, biberiye, kekik, adaçayı… Nasıl saklamalı?

Taze otları hem yemeklere lezzet katmak için hem de iyileştirici güçleri yüzünden kullanmayı seviyoruz. Onları evde saksılarda yetiştirmek en güzeli. Hazır alıyorsak da en iyi şekilde nasıl saklanır, çabuk bozulmamaları için neler yapılır, bilmeli. 

Taze otları genelde kullanmadan hemen önce yıkayın derler ama birkaç gün kullanmayacaksanız, çok iyi kurulamak şartıyla yıkayıp saklamak daha iyi bir yöntem. Yıkanmamış otların üzerindeki kalıntılar daha çabuk bozulmalarına sebep olabiliyor. 

Taze otları yıkamak için öncelikle geniş bir kabı soğuk suyla doldurun. Otları elinizle suyun içinde yavaşça karıştırıp üzerlerindeki kalıntılardan arınmalarını sağlayın. Suyu süzün. Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. 

Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın. Havayla temas, yaprakların kahverengileşmesine sebep oluyor. 

Fesleğen dışında tüm taze otları buzdolabında saklamak en doğrusu. Narin yeşillikleri köklerinden az kesip bir parmak yüksekliğinde su dolu kavanoza koyun ve kavanozun kapağını kapatın. Otlar sığmıyorsa hava almasını engellemek için bir bez ve lastik yardımıyla kaplayabilirsiniz. 

Grundig buzdolaplarında taze otları saklamak için özel bir bölüm var. Herb Box denilen bu çekmece en uygun ortam koşullarını sağlayan özel bir filmle kaplı. Bu sayede taze otları normalinden iki kat daha taze tutabiliyorsunuz. 

Fesleğeni ise çiçek gibi az su dolu kavanoza koyun. Oda sıcaklığında, ancak güneş ışığından uzakta saklayın. Gün ışığı ve özellikle doğrudan güneş ışığı, yeşilliklerin sarılaşmasına sebep olabiliyor. Narin yapraklı otlar için dikkat etmek gerek. 

Fazla mı aldınız? Ya da hepsini zamanında kullanamadınız mı? O zaman kurutun ya da dondurun. Taze otları dondurmanın en iyi yolu, doğrayıp buz kalıplarına koymak. Üzerlerini zeytinyağıyla kaplayıp buzluğa kaldırın. Elbette taze otun verdiği o dokuyu kaybetmiş oluyorsunuz ama lezzeti soslarda, yemeklerde kullanmak için yeterli oluyor. 

 

20.05.2018

 

İlgili yazılar: 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/birakin-filizlensin/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/dayanin/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/yazi-dondurmak/