"
MALZEMELER:
SOS:
1 baş Sarımsak
1 demet Deniz börülcesi
2 tatlı kaşığı Hardal
2 tatlı kaşığı Bal
2-3 dal Taze Tarhun
1/3 ölçü kabı Sirke
3/4 ölçü kabı Zeytinyağı
Tuz
SALATA:
4-5 adet Kuşkonmaz
1 ölçü kabı Sultani bezelye
5-6 adet Badem
2 ölçü kabı yeşillik (marul, kıvırcık, kuzu kulağı, roka, tere, kereviz, pancar yaprakları, yabani semizotu gibi)
1 adet Salatalık
1 adet Limon
HAZIRLANIŞI
1-Sarımsağı fırında pişirmek için fırını 200 dereceye ayarlayın. Sarımsağın tepesinden biraz kesin ve fırına girebilen kapaklı, ufak bir tencereye yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirin, dilerseniz bir dal kekik ekleyin. Üzeri kapalı olarak fırında 45 dakika-1 saat arası pişirin. Hemen kullanmak istemezseniz buzdolabında 2 hafta saklayabilirsiniz.
2-Deniz börülcesini kaynar suda ayıklanabilecek kıvama gelene kadar yaklaşık 15-20 dakika haşlayın. Yeşil kısımlarını sıyırarak kenara alın.
3-Fırında pişirdiğiniz sarımsağın dişlerindeki etli kısımları kabuklarından sıkarak çıkarın ve blender'a koyun. Deniz börülcelerini ekleyin. Hardal, bal, tarhun yapraklarını ve sirkeyi ilave edip blenderde öğütün. Zeytinyağını ekleyin ve sos kıvamına gelene kadar çevirin. Tadına bakın, tuzunu ayarlayın.
4-Kuşkonmazların sert uç kısımlarını kesin ve tuzlu kaynar suda haşlayın. Sultani bezelyeleri de ayıklayın ve kaynar suda haşlayın. Çok haşlamayın, biraz diri kalsınlar. Bademleri fırında ya da tavada kavurun.
5-Yeşillikleri elinizle istediğiniz büyüklükte koparıp geniş bir karıştırma kasesine yerleştirin. Sosun bir kısmını kaseye döküp yeşilliklerle harmanlayın. Yeşillikleri servis edeceğiniz tabağa alın. Karıştırma kasenizin dibine biraz daha sos ekleyin. Salatalığı mandolinde ince dilimleyip kuşkonmaz ve bezelyelerle karıştırın ve bu sosla harmanlayın. Yeşilliklerin yanına yerleştirip üzerine doğradığınız kavrulmuş bademler ve limon kabuğu rendesi ile servis edin.
"