MALZEMELER
90 g Eski kaşar
1 adet Soğan
3 adet Kereviz sapı
2 diş Sarımsak
1 orta boy Havuç
1 yemek kaşığı Tereyağ
10 dal Ayıklanmış taze kekik
½ tatlı kaşığı Toz biber
60 ml Domates suyu
125 ml Tavuk suyu
2 adet Yumurta
½ tatlı kaşığı Toz jelatin
⅔ bardak Galeta unu
⅓ demet Ayıklanmış, doğranmış maydanoz
1 tatlı kaşığı Hardal
1 yemek kaşığı Soya sosu
1 tatlı kaşığı Tuz
½ tatlı kaşığı Karabiber
1 kg Yağsız dana kıyma
SOS İÇİN
125 ml Ev yapımı ketçap
1 tatlı kaşığı Ev yapımı acı sos
½ tatlı kaşığı Öğütülmüş kişniş tohumu
60 ml Elma sirkesi
3 yemek kaşığı Şeker
HAZIRLANIŞI
1-Peyniri rendele, dondurucuya koy.
2-Soğan, kereviz, sarımsak ve havucu sıçan dişi doğra, tereyağında yumuşayana kadar sotele. Kekik ve toz biberi ekleyip, 1 dakika daha pişir.
3-Domates suyunu ilave edip, çektir. Tavayı kenara al.
4-Tavuk suyu ve yumurtayı çırp; jelatini ekleyip karıştır, 5 dakika beklet. Galeta unu, soğanlı karışım, maydanoz, hardal, soya sos, tuz, biber ve donuk peyniri ekle, karıştır. Kıymayı ilave et, yoğur.
5-Grundig fırını 190 C dereceye ayarla.
6-Fırın tepsisine ızgara telini yerleştir, üzerine yağlı kağıt ser, kağıdın üstünde köftenin suyunun akması için delikler aç.
7-Köfteye, yağlı kağıdın üstünde elinle dikdörtgen bir şekil ver. Üstünü ve kenarlarını ıslak bir spatulayla düzelt, çatlaklar olmamasına dikkat et.
8-Fırında 55-65 dakika pişir.
9-Köfte pişerken üzerinin sosunu hazırla. Tüm sos malzemesini bir tencereye koyup karıştır, kalın bir kıvam alana kadar yaklaşık 5 dakika kaynat.
10-Köfteyi dışarı al, fırını ızgara ayarına getir.
11-Hazırladığın sosun yarısını köftenin üzerine sür. Köfteyi ızgaranın altına yerleştirip sos kabarcıklar çıkarıp, kenarlardan kızarana kadar fırında tut.
12-Köfteyi çıkarıp kalan sosu üzerine sür, 5 dakika daha fırında tutup dışarı al; 20 dakika dinlendirip servis et.