MALZEMELER
5 adet Kan portakalı
200 g Tam buğday un
1/2 tatlı kaşığı Karbonat
1/4 tatlı kaşığı Tuz
1/2 tatlı kaşığı Toz tarçın
1/2 tatlı kaşığı Haşhaş tohumu
125 g Tereyağ
100 g + 2 yemek kaşığı Esmer şeker
3 adet Beyazı ve sarısı ayrılmış yumurta
1/2 tatlı kaşığı Vanilya özütü
3 yemek kaşığı Yoğurt
HAZIRLANIŞI
1-Fırını 170 derece fanlı ayarda ısıt. Kek kalıbının dibini yuvarlak kestiğin yağlı kağıtla kapla.
2-Bir kaseye 2 kan portakalının kabuklarını rendele.
3-Tüm portakalların kabuklarını tamamen soy, beyaz zarlarını ayıkla ve yuvarlak dilimler halinde doğra. Doğrarken biriken portakal suyuyla birlikte tencereye koy. 5 dakika pişirdikten sonra portakal dilimlerini kenara al.
4-Pişirdiğin portakalları kalıbın en altına, yan yana, sıkı sıkı diz.
5-Bir kapta un, karbonat, tuz, tarçın, haşhaş tohumu ve ayırdığın portakal kabuğu rendesini karıştır.
6-Mutfak Şefi’nde tereyağını krema kıvamını alana kadar çırp. Yavaşça şekeri ekleyip 3 dakika daha çırpmaya devam et. Teker teker yumurta sarılarını ve vanilya özütünü ekleyip tamamen karışana kadar çırp.
7-Bir kasede yoğurtla suyu karıştır. Unlu karışımı, tereyağlı karışımı ve yoğurtlu suyu yavaşça birbirine yedir (çırpma, yoksa kek sert olur).
8-El mikseriyle yumurta aklarını kar haline gelene kadar çırp. 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip tepecikler oluşana kadar çırpmaya devam et.
9-Biraz önce hazırladığın kek karışımına yavaşça yedirdikten sonra portakalları dizdiğin kek kalıbına dök.
10-Fırında 40 dakika pişir. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra bir tabağa ters yüz et.