MALZEMELER
500ml İçme suyu
50g Yaş maya
1 yemek kaşığı Bal
800g Çavdar unu
500g Buğday unu
2 yemek kaşığı Deniz tuzu
NOT: 1 TATLI KAŞIĞI=5 ML 1 YEMEK KAŞIĞI=15 ML
HAZIRLANIŞI
1-Suyu 37 dereceye kadar ısıtıp, mayayı ufalayarak ekle ve karıştır. Aktive olması için biraz bekle.
2-Sırasıyla bal, un ve tuzu ekle. Yumuşak ve hafif gevşek bir hamur elde edene kadar yoğur.
3-Üzerine nemli bir bez örtüp, 30 dakika dinlendir.
4-Fırını 225 dereceye ısıt.
5-Hamuru 2 mm inceliğinde aç. 20cm çapında yuvarlaklara kes, ortalarını 3 cm çapında halkayla kes. Tüm yüzeyini tırtıklı merdane ya da çatalla deldikten sonra nemli bir bezle örterek 20 dakika mayalandır.
6-Isıttığın fırında ekmekleri 3-4 dakika pişirdikten sonra ters yüz et ve 2 dakika daha pişir.
7-Fırından çıkarttıktan sonra soğuması için geniş bir tezgaha yay. İyice kuruması için ortalarından bir sopa geçir ve as.